1-biomasa 2-hidro 3-geotermica 4-eoliana 5-solara
  • Bun venit pe site-ul AMEMM!
    Sperăm ca acesta să devină un instrument util şi primul loc în care să căutaţi informaţii despre problemele vitale care preocupă astăzi planeta, cum sunt schimbările climatice şi energia.

    Energia este un element esenţial al dezvoltării durabile, iar eforturile depuse de fiecare dintre noi pentru îmbunătăţirea modului în care aceasta este consumată şi produsă trebuie să devină o prioritate.
    Citeşte mai mult

Top comunicate

mai multe comunicate...

Tabără energetică în cadrul proiectului Şcoala europeană

Miercuri, 19 Decembrie 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Tabără energetică în cadrul proiectului: "Şcoala europeană" – a doua sesiune de schimburi de experienţă în Maramureş, 18 – 22 Decembrie 2012

Agenţia de Management Energetic Maramureş (AMEMM) derulează, în parteneriat cu instituţii de învăţământ din Slovacia, Ungaria şi Ucraina, şi alături de colaboratorii săi din România: Consiliul Judeţean Maramureş, Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş, Liceul de Artă Baia Mare, Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare, un proiect educaţional denumit "ŞCOALĂ EUROPEANĂ".

Acest proiect îşi propune să dezvolte relaţii de cooperare între instituţii de învăţământ din regiunile de graniţă prin crearea unui concept comun de şcoală europeană şi implementarea acestuia în instituţiile de învăţământ partenere. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.

Obiectiv general al proiectului îl reprezintă intensificarea cooperării durabile între instituţii de învăţământ din regiunile ucrainiene Zakarpatia, Ivano-Frankivsk şi regiunile eligibile precum şi cele adiacente din Ungaria, România şi Slovacia.

În contextul acestui proiect, AMEMM organizează în Maramureş cel de-al doilea schimb de experienţă pentru elevi şi profesori din regiunile Ivano-Frankivsk şi Zakarpattia (UA) alături de elevi şi profesori din cadrul Liceului de Artă Baia Mare şi Colegiului Naţional "Vasile Lucaciu" . Evenimentul va avea loc în perioada 18-22 decembrie 2012 în localitatea Cavnic, jud. Maramureş, România.

Sesiunea va aborda probleme fundamentale precum energia în relaţia sa cu protecţia mediului şi conservarea resurselor naturale, promovarea unui stil de viaţă sănătos, schimburi interculturale, cooperare şi legarea de noi prietenii. Ea va fi structurată pe 3 module educaţionale: primul este dedicat energiei unde elevii participanţi vor fi implicaţi şi co-interesaţi în a identifica modalităţile prin care putem crea un viitor mai luminos in domeniul energiei, pentru simplul motiv că atunci când vor fi ei adulţi, electricitatea din case şi locurile de muncă va fi generată de energia solară, eoliană, biomasă şi geotermală. Bazându-se pe informaţiile dobândite pe parcursul primului schimb de experienţă şi a training-urilor video, elevii îşi vor aprofunda cunoştinţele despre energia regenerabilă şi tehnologiile eficiente energetic, care se vor dovedi a fi factori decisivi pentru crearea unui viitor energetic curat, nu doar de pentru o naţiune, ci pentru întreaga lume.

Cel de al doilea modul este dedicat stilului de viaţă sănătos, plecând de la premiza că din ce în ce mai mulţi copii au probleme de greutate datorită faptului că preferă mâncarea nesănătoasă de tip "junk food" în detrimentul mâncării sănătoase, nerespectând cele 5 porţii obligatorii de fructe şi legume pe zi. În acelaşi timp, preferă să bea băuturi carbogazoase cu zaharuri în locul apei, ceaiului sau al sucurilor proaspete din fructe şi nu fac mişcare zilnic. Astfel, luând în considerare că promovarea şi înrădăcinarea unor obiceiuri de viaţă sănătoase la cei tineri este mai eficientă decât eforturile de a schimba un comportament nesănătos devenit deja o rutină la un adult, această sesiune va oferi informaţiile necesare pentru a îmbunătăţi alimentaţia şi pentru a încuraja obiceiurile alimentare inteligente.

Cel de al treilea modul va promova ideea sărbătoririi unui Crăciun eco, astfel că elevii vor învăţa despre semnificaţia Crăciunului şi felul în care este sărbătorit în fiecare regiune participantă. Vor face, de asemenea o prezentare despre felul în care fiecare echipă îşi petrece Crăciunul, astfel ca fiecare să înveţe despre obiceiurile, tradiţiile şi cultura celorlalţi. Apoi, elevii vor învăţa cum să sărbătorească un Crăciun eco prin confecţionarea unor ornamente de brad din materiale reciclate car vor fi puse în bradul de Crăciun al taberei. Sloganul acestei activităţi este: "Refoloseşte, reciclează şi apoi fii creativ!".

Fiecare modul va fi compus dintr-o lecţie interactivă, urmată de experimente, demonstraţii şi alte activităţi.

Finalul taberei va fi marcat de celebrarea comună a sărbătorii Crăciunului, care după acest schimb de experienţă va avea o semnificaţie aparte. Fiecare echipă participantă va pregăti un moment de 20-30 minute (implicând muzică, teatru, dans, poezie etc.) dedicat tradiţiilor de Crăciun din regiunea lor, contribuind astfel la realizarea unui schimb cultural, la cunoaşterea tradiţiilor specifice fiecărei zone, dar şi la identificarea unor trăsături comune specifice zonei transfrontaliere de unde provin partenerii acestui proiect.

Galerie de imagini

Citit de 8904 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2012
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene.
Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.