1-biomasa 2-hidro 3-geotermica 4-eoliana 5-solara
 • Bun venit pe site-ul AMEMM!
  Sperăm ca acesta să devină un instrument util şi primul loc în care să căutaţi informaţii despre problemele vitale care preocupă astăzi planeta, cum sunt schimbările climatice şi energia.

  Energia este un element esenţial al dezvoltării durabile, iar eforturile depuse de fiecare dintre noi pentru îmbunătăţirea modului în care aceasta este consumată şi produsă trebuie să devină o prioritate.
  Citeşte mai mult

Top comunicate

mai multe comunicate...

S-a încheiat proiectul Scoala Europeana

Luni, 02 Decembrie 2013
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Agenţia de Management Energetic Maramureş (AMEMM) a derulat, în parteneriat cu instituţii de învăţământ din Slovacia, Ungaria şi Ucraina, şi alături de colaboratorii săi din România: Consiliul Judeţean Maramureş, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, Liceul de Arte Baia Mare, Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" şi Liceul Taras Sevcenko, proiectul educaţional denumit "ŞCOALĂ EUROPEANĂ" (EES - EUROPEAN EXCHANGE SCHOOL).

Acest proiect şi-a propus să dezvolte relaţii de cooperare între instituţii de învăţământ din regiunile de graniţă, prin crearea unui concept comun de şcoală europeană şi implementarea acestuia în instituţiile de învăţământ partenere. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.

Obiectiv general al proiectului a fost reprezentat de intensificarea cooperării durabile între instituţii de învăţământ din regiunile ucrainene Zakarpatia, Ivano-Frankivsk şi regiunile eligibile precum şi cele adiacente din Ungaria, România şi Slovacia.

Proiectul a ajuns la finalul perioadei de implementare, moment ce a fost marcat de conferinţa finală a proiectului ce s-a desfăşurat în perioada 28-29 noiembrie 2013, în Uzhhorod (Ucraina).

Evenimentul i-a reunit pe partenerii acestui proiect şi le-a oferit prilejul de a prezenta rezultatele pe care le-a înregistrat fiecare regiune in parte, pe parcursul anilor de implementare. Proiectul a fost dedicat schimburilor între şcoli, între profesori, între elevi, s-a creat o reţea pentru schimburi de experienţă educaţionale, fiind totodată şi o punte ce a creat legături între tinerii ce au participat la taberele organizate în cadrul acestui proiect şi între organizaţiile implicate ce au putut dezvolta alte iniţiative comune, unele concretizate prin alte proiecte finanţate din fonduri europene.

Pentru AMEMM acest proiect a reprezentat o excelentă oportunitate de a reuni elevi din regiunile de graniţă într-o echipă comună care să lupte împotriva risipei de energie şi a schimbărilor climatice, să înveţe cum să economisească energia, să schimbe idei, să compare rezultate şi să se pregătească pentru alte acţiuni comune.

Principalele rezultate obţinute de AMEMM ca urmare a proiectului "Şcoala Europeană" sunt următoarele:
 • Dezvoltarea de relaţii şi parteneriate cu instituţii şi experţi in domeniul educaţiei;
 • Cunoaşterea sistemelor de învăţământ din ţările partenere;
 • Oportunitatea de a cunoaşte cultura, mentalitatea şi modul de viaţă din ţările învecinate;
 • Educare si conştientizare in domeniul energiei si schimbărilor climatice;
 • Legarea unor minunate prietenii si multă distracţie!

Delegaţia judeţului nostru a fost formată din membrii echipei de proiect din cadrul Agenţiei de Management Energetic Maramureş, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Maramureş, respectiv Ana Moldovan, inspector şcolar general, Delia Ardelean, inspector şcolar general adjunct, Duţă Camelia - inspector şcolar pentru educaţie permanenta şi biologie şi Malearciuc Simona - inspector şcolar pentru minorităţi (ucraineană, rusă), reprezentaţi ai şcolilor implicate în proiect: doamna director adjunct Marina Lici de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai Baia Mare, doamna prof. Roxana Manole de la Liceul de Arte Baia Mare, domnul prof. Marian Ferţadi de la Liceul Taraş Sevcenko din Sighetu Marmaţiei.

Evenimentul nu şi-a propus doar să marcheze finalul unui proiect, ci să pună bazele unor noi colaborări, motiv pentru care gazdele au invitat participanţii să semneze o declaraţie de cooperare prin care se securizeze iniţiativele comune viitoare.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, reprezentat prin d-na inspector general Ana Moldovan, a semnat cu Inspectoratul Şcolar Regional Transcarpathia un protocol de colaborare pe teme de educaţie şi schimburi între şcoli.

De asemenea, în cadrul evenimentului final, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş a fost prezentată o situaţie legată de sistemul şcolar din ţara noastră, cu accent pe învăţământul pentru minorităţile reprezentative şi proiectele derulate în şcolile cu predare în limba ucraineană din judeţul nostru.

Colegiul Naţional Gheorghe Şincai Baia Mare, Liceul de Artă Baia Mare, Liceul Taraş Şevcenko Sighetu Marmaţiei au semnat la rândul lor, protocoale de colaborare cu instituţii similare din zona oraşului Uzhorod şi Mukacevo.

În contextul acestui eveniment, partenerul ucrainean "Centrul pentru Iniţiative Europene" a derulat şi o altă acţiune ce face parte dintr-un alt proiect finanţat de Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013: "Energy Games – Energy Takes Shape"/ HUSKROUA/1101/102, proiect ce este implementat în cadrul unui parteneriat internaţional coordonat de partenerul lider: Agenţia de Management Energetic Maramureş.

Şcoala gimnazială Uzhorod, aleasă ca şi şcoală pilot pentru activităţile din cadrul proiectului "Energy Games – Energy Takes Shape" a derulat primele sesiuni de instruire pentru elevi şi profesori şi a prezentat echipamentele educaţionale achiziţionate în acest sens de către partenerii ucraineni.

Evenimentul final al proiectului "Şcoala Europeană" s-a încheiat pe un ton pozitiv, propunându-se o reîntâlnire a celor implicaţi în acest proiect peste 5 ani, moment în care tinerii ce au activat pe parcursul implementării sale – operatorii Şcolii Europene, vor avea ocazia să comunice modul în care acest proiect a contribuit la dezvoltarea lor profesională.

Însă, cel mai mare câştig al acestui proiect este menţinerea colaborării între parteneri, în cadrul unor proiecte finanţate tot prin programul ENPI, cum ar fi cel deja amintit: "Energy Games – Energy Takes Shape", precum şi proiectul "Centrul EDED – Centrul educaţional demonstrativ pentru energie durabilă", aflat la început de implementare.

Noemi Ganea,
Responsabil comunicare

Galerie de imagini

Citit de 10343 ori Ultima modificare Marţi, 03 Decembrie 2013
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene.
Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.